Kysymys:
Asimov - Aloita säätiöstä tai roboteista
LudoMC
2011-01-19 04:23:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Haluan aloittaa ja (tällä kertaa) viimeistellä kaksi minulla olevaa Asimov-sarjaa: Foundation -kirjat (itse asiassa trilogia) ja Robotit -sykli.

Onko näiden kahden sarjan välillä tietty järjestys vai ovatko ne täysin toisistaan ​​riippumattomia ja voidaan lukea missä tahansa järjestyksessä?

Se on pieni henkilökohtainen pistoke, anteeksipyyntöjä, mutta jos se on hyödyllistä, minulla on julkaisujärjestys verkkosivustollani: http://www.andrewferrier.com/oldpages/asimov/publishing_order.html.
Aiheeseen liittyvä: http://scifi.stackexchange.com/q/2335
Yksitoista vastused:
#1
+73
Goodbye Stack Exchange
2011-10-15 22:52:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Luulen, että julkaistu järjestys eikä kronologinen järjestys eivät aivan vastaa sarjaa. Tässä järjestyksessä mielestäni on järkevin nauttia kirjojen suurimmasta nautinnosta. Huomaat, että olen jättänyt joitain.

Sarja ei ollut koskaan valmis, joten mielestäni epälineaarinen lähestymistapa on paras valinta. Tämän avulla voidaan korostaa teemojen rakentamista kirjoissa yksittäisten juonilankojen sijaan. enter image description here

Sydämessään nämä tarinat toimivat parhaiten, kun ne keskittyvät yksittäisiin ihmisiin. Tämä saattaa kuulostaa oudolta, koska robotti- ja säätiötarinoiden on tarkoitus kuvata historian suuria pyyhkäisyjä, mutta mielestäni vahvimmat tarinat ovat pieniä ja intiimiä. Ajattele Susan Calvinia ja muulia, ja saatat nähdä järkeäni.

Olen jättänyt pois kaksi edeltäjän säätiön kirjaa, jotka Asimov kirjoitti. Vaikka he ovat hyviä, he tekevät vain vähän lisättääkseen tarinan kangasta, ja niitä voidaan pitää bonuslukumateriaalina myöhempää käyttöä varten. (Jos joku on eri mieltä, kerro minulle miksi; olisin valmis harkitsemaan tätä asiaa uudelleen, mutta en ole lukenut näitä kirjoja niiden ilmestymisen jälkeen.)

Vastaavasti kolme "Empire" -romaania, Imperiumin varhaisina aikoina - ne eivät ole muiden kirjojen laatutasoa korkeammalla tasolla, ja ne voidaan lukea turvallisesti pääsarjan valmistumisen jälkeen - jos ollenkaan.

Muista kirjoista, kuten Roger MacBride Allenin "Caliban" -romaaneista, voi nauttia sivussa, koska ne eivät todellakaan välitä sarjan muiden tarinoiden kaaria.

Tämän tilauksen perustelut ovat alla. Spoilerit niille, jotka eivät ole lukeneet sarjaa.

 • "Minä, robotti" on lyhyt, hauska luku, samoin kuin melkein kaikki Asimovin kirjoittamat. Se oli ensimmäinen Asimovin kirja, jonka luin, ja se on hieno esittely hänen työhönsä.

 • Seuraavaksi hyppää eteenpäin ajassa ja lue "alkuperäinen" säätiön trilogia.

Lukija huomaa välittömästi robottien puutteen ihmisyhteiskunnassa - mitä robotille tapahtui tuhansien vuosien aikana näiden kirjojen välillä?

 • Nyt siirrymme takaisin menneisyyteen, hieman I, Robot -tapahtuman jälkeen, ja luemme Robot-romaaneja.

Näemme vahingon, jonka robotit voivat tehdä yhteiskunnalle, jossa heidän on pakko säilyttää ihmiselämä millä hyvänsä.

 • Seuraava askel on lukea kaksi jatkosäätiön romaania.

Jotenkin Daneel Olivaw on ollut kulissien takana jo vuosia. Mutta miten tämä saavutettiin? Saamme tämän selville seuraavasta kirjasta.

 • "Robotit ja imperiumi" on sarjan yksi kirja, joka sitoo kaiken yhteen, joten se on seuraava.

Koska Asimov ei koskaan saanut valmiiksi Säätiöt-sarjaa, tämä on lähinnä huipentumaamme. Siksi sijoitin sen tänne, en Robot-romaanien jälkeen.

 • Kaiken tämän jälkiasennuksemme on "Ikuisuuden loppu". Vaikka se liittyy sarjaan ohuimmilla säikeillä, mielestäni se toimii lopussa, koska:

Lupaus ihmiskunnan tulevaisuudesta on jalo, optimistinen sellainen, jonka tiedämme leviävän epätäydellisesti. Tämän kirjan lopussa ulottuvat suuret aikanäkymät osoittavat meille, että ihmiskunnan historia on syklistä ja että ihmisen saavutusten aatelisto pyrkii meihin jotain parempaa.

Mukava, huomaavainen vastaus!
Paitsi, että se on jostakin syystä vanhentunut. Olet jättänyt huomiotta säätiön kaksi ennakko-osaa - jotka, vaikka niiden laatu on kiistanalainen, tekevät enemmän kuin "Robotit ja imperiumi" yhdistääkseen nämä kaksi sarjaa ja antamalla valheen toisesta viimeisestä spoileristasi.
@DanielRoseman - Lue vastaukseni teksti ja huomaat, että jätin ne tarkoituksella.
Erinomainen vastaus. Vaikka pidän säätiön kahdesta ennakkoluulosta, olen samaa mieltä siitä, että ne tulisi lukea "bonus" -materiaaleiksi. Tästä huolimatta korvasin "Minä, robotti" sanoilla "Täydellinen robotti", joka on täydellisempi antologia Asimovin robotti-lyhytfiktiosta.
@SystemDown - Ajattelin tehdä sen, mutta luulen, että alkuperäisen kirjan lukeminen kehystystarinalla lisää kokemusta. Valitettavasti ei ole mitään tapaa lukea "Minä, robotti" ja lukea sitten muut jutut; jos muistan oikein, "Muut robotit" ei ole kaukana täydellisestä ei-"robotti" -kokoelmasta.
Olen myös laajentanut tätä vastausta huomattavasti [tässä blogiviestissä] (http://magnificentnose.com/2011/10/24/asimovs-robots-and-empire/).
Olen etsinyt Internetiä parhaan lukujärjestyksen suhteen ja rakastan vastaustasi eniten. Oletan voivani lukea ne kronologisesti tai julkaisupäivän mukaan, mutta ne ovat niin epälineaarisia kuin sarja, en voinut olla ihmettelemättä, että saattaa olla jokin muu tapa - toinen, järjestelmällisempi tapa lukea kirjoja. Ja luulen, että se on se. Kaavio auttaa paljon.
@Andrew - Kiitos! Kaikille, jotka olivat kiinnostuneita jättämistäni kirjoista, päivitin kaaviota hieman "täydentävän lukemisen" osalla. (Kuulen, että saamme pian Susan Calvin -romaaneja; minun on ehkä päivitettävä tämä vielä kerran.)
Päivitetty sisällyttämään äskettäin lisensoitu I, Robot-romaani.
Ystäväni ja minä olemme käyneet viime aikoina kauppaa sci-fi-kirjoilla, ja vaikka hän ei tunne Isaac Asimovia, olen. Hän löysi kuitenkin äskettäin kirjan nimeltä "Robottitrilogia", joka sisältää luolat, alasti aurinko ja aamunkoiton robotit. En ollut aiemmin tiennyt näistä tarinoista, sillä minulla oli vain kirja I, Robot -sarjan kanssa. Tehty tutkimus osoittaa, että luolien, auringon ja aamunkoiton pitäisi olla neljäs kirja, mutta kuten todettiin, tässä kovassa kannessa on vain kolme. Mietin, voisitko käyttää aikaa valaisemaan näitä ristiriitoja. Sinulla näyttää olevan intohimo tätä sarjaa kohtaan.
@Bobert - En ymmärrä. Mitä tekemistä vanhempien teosten kokoelmilla on lukujärjestykseen?
@Bobert - "Neljäs" kirja on * Robotit ja valtakunta *, ja vaikka se seuraa kronologisesti robotti-trilogiaa, se on hieman liian erilainen, jotta sitä voidaan pitää osana sitä. Ensinnäkin se on asetettu yli 200 vuotta Dawnin jälkeen, joten Elijah (yksi trilogian kahdesta päähenkilöstä) on kauan kuollut eikä osa tarinaa. Se on enemmän siltakirja Robot-sarjan ja Empire / Foundation -sarjan välillä.
Aloitan vain lukemisen Ikuisuuden loppua tämän luettelon seuraamisen jälkeen, ja se on ollut ihastuttava kokemus. Kun olen lukenut suurimman osan kirjoista aiemmin, otin vapauden lukea ensinnäkin Prelude säätiölle, joka toimi melko hyvin ruokahaluni herättämiseksi - on sanomattakin selvää, että se olisi ollut liikaa spoileri, jos en olisi jo tehnyt sitä tiedetään, miten kaikki sopii yhteen. Kiitos, @neilfein!
Älä unohda Asimovin hyväksymää Robot City, Robots and Aliens and Robots in Time -sarjaa!
@Bergius - Olen iloinen, että pidit kirjoista. Olisin kiinnostunut kuulemaan, mitä mieltä olet ikuisuudesta *.
wow loistava vastaus.etsin tätä älyä jonkin aikaa.
#2
+23
Jonny Blaze
2011-01-19 04:33:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Aloitan henkilökohtaisesti robotteista, se on asetettu samaan universumiin, mutta aikaisemmin sen historiassa. Geoffc on kuitenkin oikeassa, he eivät yhty vasta myöhemmin säätiösarjassa

Luin ne oikeastaan ​​tässä järjestyksessä ja olin melko tyytyväinen -shoul.html
Olen vahvasti samaa mieltä julkaistun tilauksen kanssa, mutta siihen on lisättävä yksi. Haluat myös lukea Ikuisuuden loppu, koska se sitoo mukavasti. Teoriassa se tulisi lukea ensin, koska se "tapahtuu ensin", mutta on hauskempaa lukea se viimeisenä (tavallaan kuten Cube, Cube 2 ja * sitten * Cube 0 -elokuvasarjat)!
#3
+7
Gelvis
2011-01-19 04:38:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jos aloitat säätiösarjan, päätät onnellisilla kasvoilla (kaikkien robottisarjan kaikkien pienten spoilereiden takia).

Jos aloitat robottisarjassa, sinulla on lineaarinen asimov-universumin ymmärtäminen.

#4
+5
Kevin Workman
2020-08-03 04:18:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Seurasin henkilökohtaisesti tätä vastausta, joka oli kohtuullinen.

Mutta mitä etsin, kun löysin tämän kysymyksen, oli yksi paikka, joka tiivisti julkaisutilauksen, tarinan aikajärjestys ja mihin sarjaan kukin kirja kuului, ilman mitään spoilereita. Joten jos joku etsii samaa, tässä on spoileriton luettelo:

Julkaistu järjestys:

published order

Jotkut kirjat ovat itsenäisempiä ja ne voidaan lukea milloin tahansa, joten suosittelen niiden siirtämistä ympäriinsä, jotta et vaihda sarjaa niin paljon. Tässä on suosittelema järjestys:

Suositeltu järjestys:

recommended order

Tämä järjestys on kompromissi, joka antaa sinulle enimmäkseen julkaistun järjestyksen, mutta myös ryhmittelee jokaisen sarjan yhdessä yhtenäisemmiksi yksiköiksi.

En suosittele lukemista kronologisessa järjestyksessä, koska tämä järjestys poistaa mysteerin ja yllätykset joistakin juoni-viivoista. Mutta verrataksesi yllä oleviin taulukoihin, tässä on myös aikajärjestys.

Aikajärjestys:

chronological order

Kun olet lukenut kaikki yllä olevat, voit harkitse haarautumista muiden kirjoittajien kirjoittamaan "toisen säätiön trilogiaan". Kronologisesti ne sopivat ennen säätiön ensimmäistä kirjaa, mutta ne kaikki julkaistiin Isaac Asimovin kuoleman jälkeen.

Tässä on täydellisempi luettelo muiden kirjoittajien kirjoista, mutta en haluaisi murehdi siitä vasta, kun olet lukenut alkuperäiset.

#5
+4
David
2012-04-10 01:24:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Olen tehnyt sen molemmilla tavoilla ja halunnut lukea kronologisessa järjestyksessä, paitsi että haluat sisällyttää imperiumsarjan robotin ja perustussarjan väliin. Robottien ja säätiön välillä on paljon aikaa, ja muutamat lyhyet imperiumikirjat tapahtuvat sinä aikana. Se antaa paremman käsityksen siitä, kuinka maa menetettiin.

David on samaa mieltä.Lue kronologisessa järjestyksessä nautintosi maksimoimiseksi.
#6
+3
Stephen Collings
2012-06-27 23:08:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Haluan katsoa sarjaa R. Daneel Olivawin tarinana, mikä johtaa siihen, että minulla on erilainen järjestys kuin useimmilla. Yksinkertaisuuden ja tarkkuuden vuoksi robotin novellit, Imperiumin romaanit ja Caliban-trilogia jätetään pois mielenkiintoisina, mutta ei välttämättöminä.

Ensinnäkin neljä Robot-romaania tulisi lukea ennen Säätiöromaanit, aikajärjestyksessä / julkaisujärjestyksessä:
A) Teräsluolat
B) Alasti aurinko
C) Aamunkoiton robotit
D) Robotit ja imperiumi

Robotti-romaanien jälkeen tulevat säätiön romaanit: seitsemän Asimovilta sekä Benfordin, Bearin ja Brinin toinen trilogia. Jotkut sisältävät toisen trilogian, toiset eivät. Haluan sisällyttää mieluummin kaksi niistä, koska mielestäni ne parantavat Daneelin yleistä tarinaa. Säätiön Pelko Benfordista voidaan ohittaa kokonaan; se ei kunnioita lähdemateriaalia, lisää melkein mitään yleiseen tarinaan eikä ole vain nautittavaa lukua.

Kuten sanoitte, kaksi yleistä suositusta on lukea nämä joko julkaisujärjestys tai aikajärjestys. Minulla on kolmas suositus: aloita alkuperäisestä trilogiasta, sitten lue esiosat ja lopeta Edge ja Earth.

A) Säätiö
B) Säätiö ja imperiumi
C) Toinen säätiö
D) Alku säätiölle
E) Säätiön pelko (jos todella täytyy)
F) Välitä säätiö eteenpäin
G) Säätiö ja kaaos
H) Säätiön Triumph
I) Säätiön reuna
J) Säätiö ja maa

Tämä antaa tyyliltään hyvän sovituksen, kun aikaisemmat romaanit seuraavat myöhempiä. Asimovin kirjoitustyyli muuttuu selvästi ajan myötä. Se antaa myös hyvän järjestelyn kronologisesti, jolloin esiosat ennakoivat kahta viimeistä kirjaa sen sijaan, että selittäisit asioita, joista olet jo lukenut. (Tätä voidaan verrata Tähtien sota -elokuvien katselun Machete-tilaukseen. Mutta poikkeaen.) Ja mikä parasta, lopetat kallionreunuksen sen sijaan, että lukisit sen ja lukisit sitten 2–5 muuta kirjat, jotka eivät ratkaise sitä.

Ja jos kallionmurtaja häiritsee sinua, kirjoitin johtopäätöksen, joka näyttää olevan hyvin pidetty.

#7
+2
geoffc
2011-01-19 04:30:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

He alkavat etuyhteydettömästi.

Ne alkavat kuitenkin lähentyä viimeisissä kirjasarjoissa. Unohdan mitkä nimenomaan (5. säätiö? Mielestäni säätiön reunan jälkeen). Eräänlainen kuin Heinleinin maailmankaikkeus-fiktio-ajatus kaikkien kirjojen yhtenäistämiseksi. Mutta Asimov teki sen mielestäni hieman puhtaammaksi.

#8
+2
Kin
2011-01-19 05:19:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Siirry julkaisutilaukseen. Kuten muut ovat sanoneet, maailmankaikkeus on täynnä myöhempiä kirjoja. Ja kun saavut sarjan loppupuolelle, Asimov-tapahtuma alkaa tuoda suhteita kirjoihin Robots & Foundation -sarjan ulkopuolella.

#9
+1
AgentS810
2017-02-24 22:26:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Minulle toiminut tilaus oli tarkoitus aloittaa ikuisuuden lopusta. Se antaa sinulle perustiedot siitä, miten ja miksi galaktinen imperiumi syntyy. Sitten aloitin säätiön aina alkusoittoon asti. Luin alkusoitton viimeisenä antaakseni sinulle lisää tarinoita Harista. Muutamien säätiökirjojen viittauksen vuoksi robotteihin mielestäni se tuo paljon jännittäviä liitoksia, kun aloitat Robot-sarjan. Sieltä luin Empire-sarjan. Ja sitten päätän eteenpäin Forward to Foundationille.

#10
  0
Nicola01
2014-05-13 04:53:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Isäni antoi minulle kirjat tietyssä järjestyksessä. Luin ensin Robotit-kirjat (sarja Daneelin kanssa). Sitten luin säätiön, säätiön ja imperiumin, toisen säätiön, välitä säätiö, säätiön reuna, säätiö ja maa ja viimeisenä luin alkusoitto säätiölle. Pidin tästä järjestyksestä, mutta jälkikäteen olisin lukenut muutaman ensimmäisen säätiön ennen Prelude to Foundation -sovelluksen lukemista vain päivittääkseni muistini. Luin lopun ikuisuudesta jossain säätiöiden välissä, mutta en todellakaan usko, että sillä on merkitystä, vaikka se ei olekaan säätiön universumiin liittyvä yksinkertaisuus tai että tarinan ei tarvitse ymmärtää tätä linkkiä.

#11
  0
Algernon_Asimov
2014-05-25 04:14:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Suosittelen omaa henkilökohtaista hybridiäni, joka perustuu osittain tarinoiden kirjoittamisjärjestykseen ja osittain sisäiseen aikajärjestykseen. Mielestäni se antaa paremman käsityksen tarinan ja Asimovin suunnan kehityksestä kuin vain kronologian tai kirjoitusjärjestyksen seuraaminen. Lisäksi mielestäni on pakollista lukea "Välitä säätiö" viimeisenä. Asimov "päätti" sarjan ottamalla sen takaisin alkuun - mielestäni se on mukava kosketus. Tämän kirjan viimeinen kohtaus on myös mukava tapa viimeistellä.

Joten ...

 1. Minä, robotti

 2. Teräsluolat

 3. Alasti aurinko

 4. Aamunkoitteen robotit

 5. Robotit ja imperiumi

 6. Avaruuden virtaukset

 7. Tähdet, kuten pöly- -

 8. Pebble in the Sky

 9. Säätiö

 10. Säätiö ja Imperiumi

 11. Toinen säätiö

 12. Säätiön reuna

 13. Säätiö ja maa

 14. Alku säätiölle

 15. Lähetä säätiö eteenpäinTämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 2.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...