Kysymys:
Onko robotiikan kolme lakia määritelty nimenomaisesti yhdessä Asimovin tarinoista?
JuanZe
2011-01-14 21:34:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Haluan tietää, onko robotiikan kolme lakia määritelty yksiselitteisesti yhdessä Asimovin robottitarinoista. Missä? Esitän tämän kysymyksen, koska muistan lukeneeni jotain hänen toimittajaansa laatimista laeista.

Muistan lukiessani tarinoita, jotka tohtori Calvin (tai joku muu) sanoi, että lainatut lait ("Robotti ei saa ...") ovat vain likiarvoja positronisten aivojen luomiseen liittyvästä monimutkaisesta matematiikasta.Todelliset lait ovat osa robotin mielen rakenteellista määritelmää, joten niitä ei voida helposti erottaa siitä. Siksi sanoisin, että vastaus on "ei, ei ole määritelty nimenomaisesti niiden tarkassa muodossa", vaikka en löytänyt käyttökelpoista lainausta vastauksen antamiseksi.
Kolme vastused:
#1
+27
Bill the Lizard
2011-01-14 22:38:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wikipedia-artikkelin mukaan kolme robotiikan lakia:

Säännöt on esitetty hänen vuonna 1942 julkaistussa novellissaan Runaround, vaikka heidät ennakoitiin muutamassa aikaisemmassa tarinassa.

Tuo vuoden 1942 tarina on saatavana Internet-arkistossa; kolme lakia ovat sivulla. 100, pylväs 1.

Mutta kyllä, Asimov laati ne yhdessä suosikkijulkaisijansa kanssa tuolloin: "Asimov pitää kolme lakia John W. Campbellin kanssa 23. joulukuuta 1940 käydystä keskustelusta. Campbell väitti, että Asimovilla oli kolme mieltä jo mielessään ja että ne on yksinkertaisesti ilmoitettava nimenomaisesti. " http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Laws_of_Robotics
#2
+10
David Thornley
2011-01-15 22:08:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kolme lakia on lueteltu kokonaisuudessaan monissa hänen robottitarinoissaan. Tämä oli erityisen tärkeää joissakin Donovan- ja Powell-tarinoissa teoksessa I, Robot, koska he pelasivat asioita, jotka saattavat mennä pieleen.

Asimov totesi myös Zerothin lain, jonka mukaan robotit eivät saa vahingoittaa tai sallia vahinkoa ihmiskunnalle lajina. Se todettiin ensimmäisen kerran julkaisussa * Robots and Empire *. http://en.wikipedia.org/wiki/Three_Laws_of_Robotics#Zeroth_Law_added
#3
+1
Joseph Giorandino
2013-08-26 00:37:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Asimovin lait mainitaan monissa hänen novelleissaan sekä Elijah Baileyn romaaneissa. Itse asiassa monissa novelleissa, joiden lait olivat kiinteästi juoni, oli laki TODETTU alusta alkaen, sanatarkasti ("Pieni kadonnut robotti" tulee mieleen).Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 2.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...