Kysymys:
Mitä ajatuksia tieteiskirjallisuudessa on toistaiseksi tapahtunut aikamatkoista?
Mnementh
2011-01-13 18:59:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Aikamatkusta on paljon SF-tarinoita. Mutta aikamatkailun myötä tulee mahdollisuus paradoksiin. Sikäli kuin näen, erilaisista kuvitteellisista teoksista löytyy erilaisia ​​ratkaisuja. Ehkä joku kirjailija käyttää paradoksaakin osana tarinaa.

Voiko joku antaa enemmän tai vähemmän täydellisen luettelon näistä ratkaisuista aikamatkoihin?

Jokainen parasta kuvataan esimerkkiteoksella.

[Wikipedia](http://en.wikipedia.org/wiki/Time_travel#Rules_of_time_travel) has an extremely thorough article on the subject.
Seitsemän vastused:
#1
+18
DampeS8N
2011-01-13 19:13:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Paradoksiin liittyvää ongelmaa on kaksi leiriä ja yksi ylimääräinen ratkaisematon ratkaisu.

Ennakkomääräys

Ennakkomääräys tarkoittaa, että historia ja tulevaisuus on muuttumaton. Et voi palata takaisin tappamaan isoisääsi, koska lapsuutesi olisi jo heijastanut tätä mahdollisuutta. Hieno esimerkki tästä on 12 apinaa. Primer on toinen esimerkki, mutta sitä on paljon vaikeampaa purkaa.

Useita maailmankaikkeuksia

Usean maailmankaikkeuden skenaario käsittää jokaisen aikahypyn luomalla vaihtoehtoisen maailmankaikkeuden, jossa ne muutokset voivat vaikuttaa tulevaisuuteen, sieltä hyppääminen saa sinut muuttuneeseen tulevaisuuteen. Tämä on ainoa tapa muuttaa tulevaisuutta ilman paradoksaalia. Uusi Star Trek -elokuva kuvaa tätä. Menemällä takaisin ja tappamalla paljon ihmisiä, maailmankaikkeuden koko historia muuttuu. Vaikka sitä ei nimenomaisesti mainita, tämä loi vaihtoehtoisen universumin, jossa uusi elokuva tapahtuu.

Muddy-ajatus

Takaisin tulevaisuuteen on hieno esimerkki. Se melkein pääsee sinne, mutta "haalistuva" näkökohta viittaa jonkinlaiseen todennäköisyysluonteeseen, joka ei todellakaan pidä kiinni ja jota ei käsitellä muissa elokuvissa, kun taas Old Biff pystyy palauttamaan oman logiikkansa palauttamaan tulevaisuuteen hän lähti antamaan Nuorelle Biffille Almanakka. Hänen olisi pitänyt palata keskiajan Biffin tuhoutuneeseen tulevaisuuteen, jota ei ole koskaan esitetty elokuvissa. Hänen olisi pitänyt jättää Marty ja Doc hukkumaan onnellisessa tulevaisuudessa. (Jos he voisivat vain rakentaa toisen aikakoneen.) Ilman näitä mutaisia ​​päitä, se olisi ollut toinen esimerkki monien universumien aikamatkaelokuvasta.

+1 Näen, että olet ajatellut näitä asioita syvällisesti :)
Oletko varma, että Primer kuuluu ensimmäiseen luokkaan?
Olet väärässä Muddy Thoughtissa ainakin Paluu tulevaisuuteen. Aikaviivan muuttamiseen käytetty aika aiemmin ja poikkeama nykyiseen aikajanaan on suhteessa tulevaisuuden vaikuttamiseen kuluvaan aikaan. Todisteen tästä osoittaa häipyminen. Vanha Biff pysyi vähän aikaa ja vaikutti suuriin muutoksiin. Marty teki pienen muutoksen ja pysyi viikossa.
@KevinHowell En seuraa. Ehdotatko, että kaksi erilaista aikataulua (helvetti ja normaali) yhtenevät jotenkin saman tulevaisuuden mahdollistamiseksi? Mikä fysiikassa voi selittää tämän rekombinaation? Vanha biff muutti tulevaisuutta, mikä tarkoittaa, että hänen pitäisi palata muutetun maailman tulevaisuuteen. "Aikaviive", jota häipyminen edustaa, on merkityksetön, ei varmasti olisi kulunut vanhaa kalliota 50 vuotta.
Luulen, että selitin sen parhaiten vastauksessani täällä: http://movies.stackexchange.com/questions/1193/in-back-to-the-future-part-ii-how-could-old-biff-have-made- it-back-to-2015/1216 # 1216
* Paluu tulevaisuuteen * on vain "aaltoileva vaikutus", jossa muutosten on "kiinni" sinua.Vanha Biff palasi alkuperäiseen vuoteen 2015, koska Young Biff ei ollut vielä päättänyt käyttää almanakkaa lähtiessään.Itse asiassa uusi aikajana korvaa vanhan, mutta viiveellä.Hyvä esimerkki ** todella ** sekaisin "ajallisesta sääntökirjasta" on * Looper *.
#2
+14
JuanZe
2011-01-13 21:59:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wikipedian laatima Aikamatkojen säännöt on hyvä lähde tarkistaa tämä aihe.

Kaksi senttiäni:

  • 1) Ajassa taaksepäin matkustaminen muuttaa tulevaisuutta, kuten ukkosen ääni

  • 2) Ajassa taaksepäin tai eteenpäin matkustaminen on osa nykyistä aikajanaa, kuten Terminator tai La Jetée

  • 3) Aikamatkailu antaa mahdollisuuden vierailla monissa eri maailmoissa, joista jokaisessa on muunnelma nykyisestä aikajanasta, kuten Voyagers! tai Sliders vahva>

  • 4) "All You Zombies" , kirjoittanut Robert Heinlein. Se ansaitsee ainutlaatuisen luokan :)

AYZ on loistava esimerkki ennalta määräämiseen perustuvasta aikamatkajärjestelmästä.
+1 merkinnälle `All you zombies`. Täytyy lukea kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aikamatkoista.
Hmm, myöhemmin Terminatorissa historiaa muutetaan, joten se muuttaa tulevaisuutta. En kuitenkaan ole varma siitä. Elokuva, joka inspiroi kaksitoista apinaa, on kirjoitettu 'La Jeteé'.
@Mnementh Olen juuri korjannut La Jetéen kirjoitusvirheen
Eräänä päivänä välitin [tämän linkin] (http://abyss.uoregon.edu/~js/glossary/grandfather_paradox.html) kaverille All You Zombies ftw!
Minusta pitäisi olla erillinen luokka "Aika ajan ulkopuolella"; "Ikuisuuden loppu" olisi tällainen esimerkki.
Terminator-elokuvat ja TV-sarjat kuuluvat kohtaan 1 (muokkaa tulevaisuutta), koska kunkin elokuvan tapahtumat lykkäsivät tuomiopäivää muutaman vuoden.
#3
+8
fabikw
2011-01-14 01:35:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Larry Niven on kirjoittanut esseen nimeltä " Aikamatkustuksen teoria ja käytäntö ", jossa hän esittää monia sääntöjä ja erilaisia ​​aikamatkailumahdollisuuksia.

#4
+4
scope_creep
2011-01-18 01:51:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Stephen Baxterin " The Time Ships " -lehdessä, HG Wellsin " The Time Machine " virallisessa jatko-osassa. ", Baxter käyttää käsitettä löytää syy-yhteys, joka yhdistää useita maailmankaikkeuksia, joten syy-yhteys voidaan tuoda tähän todellisuuteen ja kartoittaa ja sen kautta pyöreän aikamatkan paradigma varmistaa, että hänen aikakoneellaan on tarpeeksi ja oikean tyyppistä polttoainetta , ja uusi reitti takaisin rakkaalleen vuonna 800k jotain.

Koska Stephen Baxter on Cambridgen yliopistossa koulutettu matemaatikko ja insinööri, se kaikki perustuu nykyiseen tieteen käsitykseen, kuten merkkijono teoriaan, kvanttimekaniikkaan ja erilaisiin ajankohtaisiin opintoihin, jotka hän on opiskellut (jotka on lueteltu).

#5
+3
KeithS
2011-12-01 05:12:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Päätös isoisän paradoksiin (mitä tapahtuisi, jos pääset aikakoneeseen, palaat ajassa taaksepäin ja päädyit tappamaan isoisäsi ennen isäsi syntymää?), jotka ovat esittäneet sekä teoreettiset fyysikot että scifi-kirjoittajat Samankaltaisia ​​ovat:

  • Suljettu silmukka: aikakone ei voi viedä sinua ajassa taaksepäin pidemmälle kuin piste, jossa aikakone oli ensimmäisen kerran (tai sitä käytettiin ensimmäisen kerran). Perustelu on, että teoreettinen fysiikka aikamatkan takia johtaa siihen, että aikakone on periaatteessa kanava takaisin siihen aikaan, kun se tehtiin. Siksi, koska et voi edes käydä ajassa ennen syntymääsi (tai edes juuri nyt, tunti ennen kuin käännät olohuoneesi aikakoneen virtakytkimen), et voi tappaa isoisäsi menneisyydessä. Tämä perustuu tosielämän fysiikkaan, mutta tietoni mukaan se ei sovi sci-fi: lle (koska mikä hauskaa on aikakoneesta, joka ei voi viedä sinua ajassa taaksepäin?).

  • Vain tarkkailija: Et voi muuttaa MITÄÄN edellisessä ajassa. Et ehkä edes ole "olemassa" ruumiillisessa muodossa viime aikoina. Paljon tarinoita ja elokuvia (Joululaulu ja sen ihana elämä ovat kaksi esimerkkiä, jotka tulevat mieleen vuodenajan mukaan) on käytetty tätä aikamatkailua; näet mitä tapahtui, mutta et voi vaikuttaa siihen lainkaan. Yleensä tätä ei pidetä sinänsä "aikamatkana", vaan sen sijaan vain katsotaan taaksepäin muistoja menneistä asioista tai astutaan eteenpäin todennäköiseen tulevaisuuteen nykytilanteen perusteella. Sinänsä isoisäsi ei voi kuolla menemällä ajassa taaksepäin, koska tekemäsi ei voi vaikuttaa mihinkään.

  • Ennaltaehkäisy: Vaikka voit muuttaa tiettyjä asioita aiemmin (tai ainakin ajatella olevasi), jotenkin estäisit sinä aikana tapahtuvat toimet tappamasta isoisääsi. Perustelut perustuvat tässä yhden todellisuuden universumiin (yksi jae). Yhdessä jakeessa kaikki, mitä on tapahtunut aiemmin, tapahtui varmasti, muuten et tekisi sitä, mitä teet nyt. Tämä tarkoittaa, että kaikki, mitä aiot tehdä aikamatkallasi, olet jo tehnyt ja nähnyt vaikutukset ennen lähtöäsi. Koska isoisäsi on olemassa, ja niin sinäkin, et yksinkertaisesti voi olla tekemättä mitään, mitä aiot tehdä, mikä johtaisi siihen, että isoisäsi ei koskaan isäisi isääsi. Tämä on yleensä aikamatkailun muoto Harry Potter -universumissa; se, mitä hahmot ja siten lukijat todella "tietävät" on tapahtunut (kuten he ovat kokeneet sen eikä vain päättäneet tai olettaneet), ei muutu; mikä muuttuu, mitä he eivät tiedä tapahtuneen, ja ovat yksinkertaisesti olettaneet. Tämä sopii omiin paradokseihinsa (joita kirjoittajat jättävät huomiotta) ja tarkoitti fatalistista "kostean robotin" ennalta määräämistä; et voi tehdä muuta kuin rakentaa aikakoneen ja palata takaisin muuttamaan mitä haluat muuttaa, koska todellisuutesi perustuu siihen, että olet jo rakentanut aikakoneen, palannut ajassa taaksepäin ja muuttanut haluamaasi.

  • Vaihtoehtoinen maailmankaikkeus: VOIT tappaa isoisäsi, mutta kun palaat nykyiseen aikaan, se olisi vaihtoehtoista aikajanaa pitkin. Tämä perustuu mutli-todellisuusuniversumiin tai multiversumiin, jossa he tekivät jokaisella ajanhetkellä, jolloin asiat olisivat voineet tapahtua eri tavalla, siten että loputtomasti vakaita "vaihtoehtoisia todellisuuksia" on olemassa. Sinä olet edelleen olemassa, koska olet syntynyt eri universumin universumissa, ja isoisäsi on kuollut, koska tapoit hänet uudessa maailmankaikkeudessa. Kuitenkin ikään kuin leikkaisit Mikki Hiiri sarjakuvan selluloidista ja liittäisit hänet Avatariin; teillä ei ole menneisyyttä, joka olisi yhtäpitävä mihinkään tässä todellisuudessa, mikä epäilemättä herättäisi kysymyksiä ennemmin tai myöhemmin, kun tämän todellisuuden asukkaat yrittivät selvittää kuka olet ja mistä tulit. Tämä on hyvin yleistä sci-fi: ssä, tai ilman mahdollisuutta kumota tekemäsi. Star Trek -uudelleen käynnistyselokuva vuodelta 2009 käyttää tätä ratkaisua; kaikki edellisissä Star Trek -esityksissä ja elokuvissa todella tapahtui, ja itse asiassa nuo tapahtumat johtivat siihen, että Narada palasi ajassa taaksepäin. Mutta nyt, kun Narada on palannut ajassa taaksepäin, aikajana on siirtynyt ja olemme nyt vaihtoehtoisessa universumissa, jossa tietyt asiat ovat tapahtuneet hyvin eri tavalla (kuten Kirk ei koskaan tuntenut isäänsä, Vulcanin tuhoaminen ja Spockin ihmisen kuolema äiti).

#6
+1
Gray Gaffer
2012-01-16 02:50:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

AYZ - toissijainen (viidesosa?) täytyy lukea, genren helmi. Heinlein teki muita, erityisesti vuoden 1941 edeltäjän "Hänen saappaat", ja joitain näkökohtia "Kissa, joka käveli muurien läpi" myöhemmin. taustalla oleva jos-jos:

1: Ainoastaan ​​tietoa voidaan siirtää ajassa taaksepäin siten, että sitä voidaan käyttää tulevaisuuden muuttamiseen. Suuri James P. Hoganin tarina "Thrice upon a time" on hyvä esimerkki tästä trooppista.

2: Juuttunut aikasilmukkaan, kunnes saat sen oikein. Esimerkiksi "Groundhog Day" (myös Xena-rip-off, joka ei ollut liian huono).

3: Palaa miehittämään jonkun ruumiita menneisyydessä, esim. "Peggy Sue meni naimisiin", tai viimeaikainen Warehouse 13 -jakso. Muistan hämärästi vain yhden tapauksen, jossa tämän vaikutusta alkuperäiseen tunnollisuuteen käsiteltiin perusteellisesti, mutta unohdan otsikon - ??

En todellakaan pidä rinnakkaismaailmoja aikamatka-aiheina. >

Wikipediassa on luettelo 213 aikamatkailuun liittyvästä elokuvasta.

Suurin osa Hollywoodin ajatuksista aikamatkoista on melko typerä.

(2012 ) Tässä on yli 700 luettelo elokuvista, jotka sisältävät Time All Time Travel -elementin, joka laajenee huomattavasti Time Travelin tropiikissa: All Time Travel movies, 1896-2015.

#7
+1
Tacroy
2012-01-19 01:17:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Aikamatkailuparadoksissa on yksi ratkaisu, jota ei ole toistaiseksi käsitelty: sellainen, jossa aikamatka on teoreettisesti mahdollista, mutta maailmankaikkeus on rakennettu siten, että aina kun joku yrittää toteuttaa teoriaa käytännössä , katastrofeja näyttää aina tapahtuvan. Paradokseja vältetään kokonaan, koska jokaisella, joka on matkalla kohti työaikakoneen rakentamista, tulee olennaisesti uskomattoman epäonninen, kunnes hän antaa periksi.

Novellissa (eikä paperissa) Pyörivät sylinterit ja mahdollisuus maailmanlaajuisen syy-rikkomuksen aiheista Larry Niven tutkii tätä formulaatiota; tässä nimenomaisessa tapauksessa, kun yritetään valmistaa puoliksi rakennettu aikakone, sivilisaatio kokee selittämättömiä takaiskuja, joiden uskotaan alun perin olevan vihollisen agenttien työtä.

Sitä on ehdotettu myös pikemminkin selitys kielellä poskelle ( alkuperäinen paperi) todellisen maailman suurten hadronien törmäyslaitteessa esiintyvien ongelmien varalta, koska on mahdollista, että osa sen luomista hiukkasista voisi matkustaa ajassa taaksepäin.Tämä Q & A käännettiin automaattisesti englanniksi.Alkuperäinen sisältö on saatavilla stackexchange-palvelussa, jota kiitämme cc by-sa 2.0-lisenssistä, jolla sitä jaetaan.
Loading...